25-06-15

Rechtzetting ... op de valreep !!

Voor vertrek naar Portugal beloofd aan zeilmakker Stephan om op 'n dooi moment tijdens de fietstocht aandacht te besteden aan 'n evenement van de kanoclub waar ie aan meewerkte, maar dat voor het eerst georganiseerd werd door de club.

Dat 'dooi moment' is er die 35 dagen echter geen seconde geweest.  M'n excuses dus !!

Nu hoorde ik vandaag dat de opzet, een teambuilding-wedstrijd of gewoon ludieke samenwerking tussen werkmakkers of verenigingen, buitengewoon goed aanslaat en zelfs boten werden bijbesteld om iedereen de kans te geven om mee te doen.

De wervingsposter is dus achterhaald, maar bekijk hem toch maar en weet dat je ook als toeschouwer of supporter meer dan welkom bent !!!

 

uitnodiging jpeg.jpeg

17-06-15

Wat 'n man al niet lijden kan ...

om de vrouw te behagen. 

Want de benoeming 'zussen' in de vorige posten slaat op onze respectievelijk echtgenotes en schoonzus.  Trouwe supporters die ons hier in Faro staan op te wachten.  Ook beetje eigenbelang toch, maar waar wij effe vier weken en een dag vrijheid kregen, nemen zij genoegen met zonvakantie van weekje.  Waarvan wij dan ook nog meegenieten. Dus, ons 'uiterste' best gedaan om vroeg in hun week terug te komen bij ons vertrekpunt vd tocht. 

Vanmorgen ontbijten we, na half uurtje fietsen, weer op toplocatie : bank bovenop duintop die we zonder zand tussen de tenen of de boterhammen beklimmen met lang houten wandel/trappen-pad. Nadeel: geen schaduw. Ter plekke nog zitten discuseren of dit met tentstokken en onze vlag/tafellaken kon opgelost worden maar met ochtendzon in rug en hoedje op was 't nog net doenbaar. Geen v 2 wil trouwens de 200m naar de fietsen en terug wandelen. Ondanks vroege uur is het op wandelpad dat kms ver van bewoning ligt goed druk,  strandgangers en natuur-wandelaars passeren met bosjes achter onze rug. 

Het fietspad loopt meer dan km over loopbrug langs+over waterplas achter de duinen. Hageven van hier met zelfs vogelspotplek in verdiepingen. 

Daarna volgen aantal venijnige klimmen op weg naar Albufeira. Ook prachtig uitzicht maar we zijn afgelopen dagen te zeer verwend. 

Fietspad loopt nu door erg toeristische kuststrook en de autodrukte wordt onplezierig. Tesamen met telkens weerkerende  klimkms en oplopende temperaturen zorgt dit voor lege drinkbussen en beekjes zweet. 

De zon brandt en de rijen parasols met blinkende lijven op zandstranden doen ons herinneren aan de schotel 'Sardinhas grenaldo' die gisteren in Portimão tussen onze borden geschoven werd. Even verder, in Vilamoura merken we dat vanaf half twee, twee uur de zon te onbarmhartig wordt want als we daar bij rond punt aan 't strand, op bank in schaduw, onze middagboterhammen opeten lijkt het strand leeg te lopen. 'n Stoet half geklede mensen wringt zich tussen ons en twee ruiters van guardia nacional door op weg naar hun auto's. 

Nog verder richting Faro fietsen we kms tussen piekfijn verzorgde golfbanen en zoeken naar geschikte plas-plek.  Noodgedwongen  ... 

Tussen ons en Faro ligt nu de luchthaven en soort natuurpark, met enkel onverharde wegen. 'n Eerste afslag in zo'n sterk afdalend weggetje loopt dood in nieuw landbouwproject met soort hydrocultuur.  We worden er erg argwanend onthaald en mogen enkel weg na uitleg hoe en waarom.  Terug moeizaam bergop.  Ook bij juiste afslag is er geen fietsweg-aanduiding meer te vinden maar enkele honderden meters dieper in natuurpark passeren we toch langs resten van ecovia-bewijzering. Kms door losse zand- en kiezelwegen waar mee en dan toch grote vrachtwagens passeren (natuurpark ??) en van weg soort stof-tunnel maken. Uiteindelijk komen we terug op asfalt in wijk Montenegro, tussen luchthaven en Faro. Net als op dag van aankomst loopt ecovia naar centrum weer dood bij spooroverweg en moeten we nog 4-tal km ons leven riskeren op drukke N125 naar centrum. (later zullen we in hostel vernemen dat 'n ontevreden eigenaar de ecovis afgespannen en met greppels ondergraven heeft.  "Maar er is toch oplossing ... ga over de spoorlijn !! 50 m verder kan je fietspad terug oppikken.")

Bij haven-plein stellen we fietsen strategisch op met hoop dat ze vanuit 'n hotelkamer opgemerkt worden en wachten er met koele cerveja.   Tevergeefs en dus maar op naar besproken hostel.  Enigszins verwaarloosd gebouw,  maar we blijken doorgeboekt naar guesthouse dat meer aanvaardbaar is.  Douche en laatste wasbeurt van fietskleding en dan telefoontje gedaan voor  afspraak met de dames.  Blij weerzien dat met gezellig etentje bij 'Piet Hu...' van Faro bezegeld werd !! 

SAM_6206.JPG

SAM_6208.JPG

SAM_6209.JPG 

SAM_6211.JPG 

DSC_0008_8.JPG

DSC_0014.JPG 

Uitstel !

Laatste dag van 'Aangepast Rondje Portugal' wordt afgesloten met etentje met de zussen.  

Effe begrip vragen voor uitstel publicatie van dagverslag. 

16-06-15

Selectie-ronde mooiste kuststrook vd Algarve.

Daar lijkt onze dagtrip een beetje op.  Volgens mij wil de reisleiding de zussen, die vanmiddag in Faro geland zijn,  imponeren met de keuzemogelijkheid van mooiste, beste, meest indrukwekkende..  strand. Normaal zullen we morgenavond,  ten laatste overmorgen-middag elkaar ontmoeten. 

Vertrekken in Lagos na ontbijt op bank van boulevard voor de jachthaven. Stukken ecovia en eigen route brengen ons naar stranden van Alvor en Portimão.  Mooi en met fijne stranden,  maar niet zo grillig ingekerfd als Lagos. 

Carvoeiro fietsen we voorbij om, volgens verzamelde info, mooiste strand van Portugal,  Praia da Marinha : 'omringd door rotsformaties en kliffen ligt dit stuk strand met het mooiste heldere water van deze kust'. Wat wij dus beamen. 

Het vervolg doen we morgen.  We slapen in Armacão de Pêra weer in tentje. 

SAM_6185.JPG

 

SAM_6187.JPG

 

SAM_6201.JPG

 

DSC_0006_13.JPG

15-06-15

Westelijke Algarve-kust.

Vannacht nog herhaaldelijk buien over ons tentje heen gehad, maar vanmorgen scheen zon weer en zal ganse dag weer goed voelbaar zijn. 

We starten naar Sagres en fietsen naar fort op meest zuidelijke punt. Zo kan je dus met dat 'meest' aan de gang blijven.  Ondanks het relatief vroege uur (tent nog wat drogen en profiteren van free-WiFi zone op camping) zijn er toch al vele bezoekers. Nadien terug naar V. do Bispo want de 2 kapen liggen op stukje uitstekend Portugal.  Wel langs andere route omdat we gisteren stuk onverhard deden. Bevoorrading in zelfde Lidl als gisteren. 

De ecovia met km 0 in Sagres voert ons langs kust terug naar Faro. Onze route loopt er +/- langs want ooit zal het wel prestige project geweest zijn, nu onderbroken,  aanduidingen weg of niet meer leesbaar of soms gewoon verdwenen in ander project. Gps leidt ons echter in juiste richting. In enkele Algarve-dorpjes zien we de kust, maar wordt het telkens weer opklimmen om de route terug op te nemen. Als we ergens toch aanduiding fietspad volgen omdat het een zware klim van 16% lijkt te omzeilen moeten we dit op onverhard stuk bekopen met zware duw-klim. Einde rit zijn op 'kust'route toch 690 hoogtemeters gemeten. 

Maar eindpunt Lagos doet ons weer lang stilstaan. De zee heeft hier weer iets indrukwekkend moois gecreëerd.  

Na opstellen tentje en wasbeurt gaan we onze boterhammen eten op bank in drukke oude centrum. 

SAM_6136.JPG

 

SAM_6141.JPG

SAM_6146.JPG

 

SAM_6151.JPG

 

SAM_6160.JPG

SAM_6165.JPG

 

SAM_6170.JPG

SAM_6169.JPG

 

SAM_6182.JPG