30-06-13

Ontdekkingsdag van 'n prachtig stukje Spanje !

Dag 28: Santo Domingo de la Calzada - Leiva - Tormantos - Belorado - Tosantos - Villalómez - Villalmóndar - San Juan de Ortega - Arlanzón
===> 69km / 4h37 / 15,1kmh / 629hm


Ons hostal van gisteren gaf enkel overnachting. Vanmorgen dus op zoek naar bakker. Even met de schrik want de eerste 2 waren nog dicht. Even voor de kerk bleek er een open. Meer patissier dan bakker, maar dat vonden we mooi meegenomen. 3 grote baguette-achtige broden mee en 2 lekkere stukjes met chocolade. Mooi afgeleverd in rood draagzakje.
Dan op plein bij 'n school mee eerste brood soldaat gemaakt met kaas en confituur.

Nadien op weg. Net buiten de stadsrand troffen we de twee Nederlanders die we even na die wijnbron inhaalden en vlak voor Logrono weer.
Jan en Jaap uit regio rond Zwolle. Op 18/05 vertrokken. Jaap ofte Jacob de Pelgrim was al 75. 18 jr geleden voor 1ste keer alleen naar SdC gereden met z'n toen nieuwe fiets vh jaar, en nu met zelfde fiets weer. Mocht het van z'n vrouwtje niet meer alleen doen en had dus jongere (60+) maat vd motorclub mee.
Eerst reden Jaap en ik voorop maar bergop wou Jan dit keer blijkbaar z'n klimmerskwaliteiten tonen en je kent Jos. Het volgende uur kreeg ik de indruk dat hij me ingeruild had voor 'n Hollander want Jaap en ik zaten vlug 500m achterop. Gelukkig wou Jan enkele dorpjes verder z'n kopje koffie en kon ik Jaap terug inruilen voor Jos.

In Belorado was toren vd 2de kerk bezet met minstens 4 ooievaarsnesten. Vruchtbaar stadje precies, alleen wij troffen op 't mooie marktpleintje enkel 'n verdwaalde hond.
Bij de picknick daar merken we dat het rode tasje met lekkers bij de bakker op de vensterbank was achtergebleven. Heeft die hond effe gejankt !

Nadien rechtsaf en naar boven. Een geleidelijke klim met slingerende lussen en machtige vergezichten over lagere dorpjes en graanvelden, afgezoomd door sterk afhellende barre gronden.
Heerlijk. En dan daarbovenop nog 'n demonstratie thermiekzweven van 3 groepen van meer dan 10 (volgens onze beperkte vogelkennis) vale gieren. Gezien onze hoogte redelijk dichtbij met zweefvluchten onze richting. ( Misschien weer aangelokt door 'n paar knokerige blote schouders in bleek singletje of goedgespekt ruggetje in 't blauw).
Verschillende keren meer dan tien minuten van genoten.
Zo leerden we Spanje toch iets meer waarderen na de eerste 3 weken prachtig Frankrijk.

Tussen de wandelende pelgrims merken we ook meer en meer, meestal Spaanse, mountainbikers op die het echte pelgrimspad volgen. Is voor ons zeker niet overal doenbaar gezien toestand wandelweg.
Misschien morgen op 'n stuk dat ook als fietspad is afgewerkt.

image.jpg

De ooievaars van Belorado.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Toch om bij weg te dromen, niet ?

image.jpg

image.jpg

Les zweefvliegen vlak voor en boven ons !

image.jpg

Nog effe 'n klooster met refugio: Monasterio San Juan de Ortega.

29-06-13

Rustdag vandaag. 55km naar Santo Domingo de la Calzada.

Dag 27: Navarrete - Sotés - Ventosa - La Tegera - Nájera - Cárdenas - Badarán - San Millán de la Cogolla - Berceo - Villar de Torre - Cirueña - Santo Domingo de la Calzada
===> 59km / 4h17 / 13,9kmh / 593hm


Vannacht weer in opvangtehuis voor pelgrims geslapen. 'n Soort appartement waarvan kamers verdeeld waren in kleine slaapzalen. Wij met 4 op kamer voor 5. Badkamer te delen met andere kamers. Net, redelijk nieuw en proper.

In de stadjes hier wordt ondanks de lage prijzen goed geld verdiend aan de pelgrims. 10 euro per man is voor ons spotgoedkoop. Maar toch 50 euro voor kamer/nacht. 30x50x bv 50% bezettingsgraad maakt toch 750€/maand voor 1 kamer. Geen lakens of handdoeken, enkel kussenovertrek.
Niet negatief bedoeld, maar zelfs met die lage prijzen is het hier een flinke ondersteuning voor de ketting van stadjes die op de route liggen.
Spanje heeft de route dan ook als cultureel erfgoed laten uitroepen en dat merk je onderweg aan de vele borden, tekens en kunstobjecten. Even buiten de route wordt het vlug anders.

Natuurlijk hoorden er ook vandaag weer 'n paar klimmetjes bij.
En omdat 't rustdag was, ook nog 'n bezoekje aan het 'Monasterio de Yuso y Suso'. U raadt het, flink bergop. Bij Yuso was het voor mij genoeg. Dat van Suso ( nog 'ns flink hoger ) lieten we voor wat het was. Door het glas van 'n Amstel Oro bekeken toen we toosten (al smaakt die ook niet denderend).
Nadien via nog 'n paar klimmetjes naar top vd dag en dan lange daling naar San Domingo, 'n wat groter stadje in breed uitgewaaierde vallei.
Landschap lijkt stilaan weer te veranderen.

image.jpg

Zelfs de nieuwe autoweg is blij met St.Jacques.

image.jpg

Daar wil ie weer graag naar toe! Skiën, en ie vergeet weer dat het om 'n pelgrimstocht gaat !

image.jpg

Effe het komende hoogteprofiel laten kijken bij de kerk van Nájera.

image.jpg

Panorama in Nájera. Blijkbaar 'n speciale dag hier
want veel jongeren organiseerden soort visbarbecue langs de rivier
en in de straatjes troffen we veel mannen met rode halsdoek.

image.jpg

'n Herder die met z'n kudde de ruige kanten tussen akkers afgraast.

image.jpg

Monasterio de Yuso. Oordeel zelf of het moeite van klim waard is.
Onze 'cello' ( zeg sergio zonder r) kregen we door werkelijk 'n voet tussen de stalen deur te schuiven !
En 'n vriendelijke en smekende blik van Jos.

image.jpg

San Domingo aan onze voeten.

28-06-13

Een slingerend lint van pelgrims !!

Dag 26: Estella - NA-1110 - Los Arcos - Torres' del Rio - Viana - Logrono - Navarrete
===> 65km / 5h01 / 13kmh / 728hm


Vandaag onmiddellijk klimmen vanaf vertrek aan albergue in oud stadscentrum. Na enkele km afslag naar Monasterio de Irache. Bijzonder, niet echt voor klooster maar wel voor tegenover gelegen 'Fuente de Vino'.
Een eeuwenoud gebruik dat pelgrims wijn ontvingen die door de broeders werd gewonnen. 'n Bodega met aan buitenmuur 2 kraantjes heeft de geschiedenis verder gezet. Een voor water, een voor wijn. Ja .. rode wijn. Natuurlijk verzameling van pelgrims daarvoor. Geproefd, maar natuurlijk niet zo'n grand cru.

Verbaasd hebben we daar de stroom van vertrekkende wandel-pelgrims nagekeken.  En vanaf dan zagen we ze voortdurend door de velden wandelen en klauteren.  Vanuit de hemel moet het voor St.Jacques op een kringelende stroom mieren lijken.
In het volgende stadje, Viana, zagen we ze tijdens onze middag-picknick bij de kerk toestromen, sommigen strompelen. En opgeslokt worden in de refugio achter de kerk. 'n Bad en rusten denk ik, want buiten komen zagen we niemand.
Toch onder de indruk van zoveel wilskracht die door die pelgrims getoond wordt.

Ook fietsers kwamen we weer tegen.  De ingehaalde Fransen tijdens de klim over de Pyreneeën. Gisteren probeerde Lei uit Rooi weer even aan te pikken.  Een Nederlander uit Middelburg die 's avonds door z'n vrouwtje in de camper verzorgd wordt en Lei ook al op 'n Belgisch biertje getrakteerd had.  'n Koppel uit Enschede die over 'n andere pas de Pyreneeën overstaken, twee Italiaanse vrienden op mountainbike's die al meer het echte pelgrimpad durven volgen.
Telkens korte ontmoetingen met uitwisseling van info en ervaringen en afgesloten met "we zullen mekaar wel treffen" en "buen camino"'.
En je gelooft echt dat je ze weer zal zien omdat het al zo dikwijls gebeurd is.  Zo ook de laatste avond met Alfred, hij naar Pamplona, wij naar Aoiz en toch werd er afgesloten met "tot de volgende keer".  Van beide kanten overtuigd dat het weer gaat gebeuren. Raar!

Zo, nu zitten we met z'n vieren weer gezellig achter onze 3de fles Rioja in Navarrete. En dan komen er zo van zulke gedachten boven.
Tot morgen! ( als het St.Jacques belieft).

image.jpg

image.jpg

Het begin van de stroom en 'n groepje dat graag die bron van wijn eens proeft.

image.jpg

Jos vulde z'n veldfles, deze ging gewoon aan de kraan hangen !!

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Spanje nu, dus andere panorama's.

image.jpg

De wandelaars staan dus nog 'n stukje dichter bij de natuur. Goed zoeken naar de stipjes.
Wij hebben ze 'n tijdlang van boven gevolgd.

image.jpg

Bij de kathedraal in Logrono vinden pelgrims en vakantiegangers mekaar weer.

27-06-13

In de schaduw van de gier ... dan haal je snelheidsrecords !!

Dag 25: Aoiz - Urroz-Villas - Tiebas - Enériz - Puenta la Reina - Cirauqui - Villatuerta - Estella
===> 62km / 5h34 / 12,7kmh / 870hm


Het ontbijt is ook in Spanje z'n geld niet waard.
Gisteravond 'n volledige menu met wijn voor 10€ de man en voor 'n schamel croissantje met thee of koffie rekenen ze dan 5€. Onlogisch tenzij je hun opstaan in rekening brengt, 8h was hun namelijk al te vroeg.
En bakker was niet te vinden en winkel pas na 9h open, dus met knorrende maag onderweg.

En blijkbaar was dat hoorbaar want na 'n 25km rijden schoof opeens 'n zwarte schaduw over de weg en met ons mee verder. Bleek 'n gier die de thermiek vd opgewarmde weg gebruikte en (volgens ons) aangelokt was door rommelde magen van uitgemergelde (eentje toch) renners.

En elk dorpje dat we passeerden ... geen winkel of bakker. Het was al 11h15 en stadje Puente la Reina was nog 15km verder. Zeker winkels daar, maar met nog klimmetje en vrees voor sluitingsuur van 12h tot 16h30 gisteren, brak de beer opeens los.
Man .. man, geluk dat het nadien beetje bergaf liep want wat heb ik mogen achtervolgen. Zelfs als Tom B. voor 'm had gereden had ie 'm ingehaald. Even voor 12 liepen we 't stadje binnen en onmiddellijk werd 'n ouder koppel aangeklampt met handgebaar naar de mond en gestamel van 'panos' (Fiel was d'r dus niet bij).
Als dan man links wijst en vrouw rechtdoor zie je ons de remkabels al bijna overnijpen. Gelukkig konden we 'zebra passante' of zoiets verstaan en dat zagen we 50m verder. Oud, nauw straatje in en daar lag een 'panaderia' of spaanse bakkerswinkel.
Oef! En nog open tot 14h, dus wereldrecord tijdrijden voor niets aan diggelen.

Nadien bij klooster op bank gegeten, cello's (stempel) in refugio waar men zelfs voor 5€ kon slapen (slaapzaal en met eigen slaapgerief).
Dan oud gedeelte van stadje bezocht, al stappend door de nauwe straatjes met hoge huizen. En over middeleeuwse, meer dan honderd meter lange brug. Vlak voor de brug was er tentoonstelling waar deze historische brug vergeleken werd met andere wereldberoemde, veel recentere bruggen.
Nadien weer flink omhoog om dan met kleine tussenklimmetjes te dalen naar Estella.
Een groter stadje met ook oud deel dat goed bewaard en bewoond bleef.

image.jpg

Zie je die zigzag. Nog goesting om mee te doen ??

image.jpg

Pamplona in de verte. Wij reden er met 'n boog onderdoor.

image.jpg

Eindeloos ...

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Panorama's van Puente de Reina en 'n volgend stadje.

image.jpg

Camel-Trophy: De pelgrim-route loopt door de beek, zegt ie !! Ook al ligt er 'n brug langs.

image.jpg

Chel komt 'ingetogen' terug van het kerkbezoek .

26-06-13

Hola ! Nuevo colmo - Estamos en este momento en Espanje !

Dag 24: St. Jean Pied-de-Port - Roncevalles - langs Rio Urrobi nr Nagore - via NA 172 naar Aoiz
===> 62km / 4h20 / 14,1kmh / 1080hm


Gisteravond is de onderlinge verstandhouding toch wel flink bekoeld !!
Van Alfred, onze Duitse medepelgrim tot Pamplona, vernam ik dat ie St.Jean bereikt had zonder noemenswaardige klim en ietsje meer km dan ons. Bleek dat ie enkel 'n kleine omweg te hebben gemaakt via rode weg op (Michelin)kaart.

En omdat we weer eens samen sliepen in gemeenschappelijk bed heb ik demonstratief m'n rug gedraaid. En vanmorgen heeft ie z'n bookes zelf mogen smeren.
Vanmiddag, moet ik zeggen, is het weer bijgelegd: Flinke training gehad door die col van gisteren en vanmorgen wel met de bibber begonnen maar ..... klein bier die Pyreneeën-pas.
Grootspraak natuurlijk (van 260 naar 1057m), maar in verhouding met het duwen op die col viel het vandaag best mee. Alleen erg lang. 25km met de eerste 5 nog een aantal kuitenbijtertjes met telkens nieuwe daling zodat je uiteindelijk roept 'wanneer gaat dat hier eindelijk beginnen !'.

Op weg naar boven viel de verwachte pelgrims-drukte flink mee. Eerst haalden we 'n paar Franse fietsers in. (Hun nog op gewezen dat licht opzetten toch 'n paar watt kost.) Nadien nog Lei uit Rooi (Gruitrode).
Had ik gisteren al opgemerkt in pizzeria omdat ie m'n decatlon-shirtje aanhad en nadien nog eens toen we (toch enigszins met medelijden) op de camping de zaak eens afkeken.
Was de 8ste vertrokken maar via Chartres en Tours. Een rechtere route door Frankrijk en vlakker, alhoewel ie het golvend aspect van Frankrijk flink onderschat had. Ook veel slecht weer gehad. En dat met tentje, want voor iemand alleen is andere oplossing veel prijziger.
Blij dat ie mensen in dialect kon aanspreken. Had al weken geen woord Vlaams of Nederlands gesproken denk ik, want onder fietsen ratelde ie goed door. Of ons tempo te hoog lag of ie z'n adem kwijt was door 't babbelen weet ik niet maar op bepaald moment zegt ie ' hier ga ik passen' en reden we weer met 3.
Ja 3, want Fiel wou zijn beentjes ook testen op die fameuze klim.
Wel zonder bagage mogen we zeggen, dus we vergeven 't hem dat ie ons losreed en ruim eerder boven was.

Boven was het flink koud. Windbreker aan, helm en m'n kniestukken.
Blijkbaar 'n niet zo modieus kledingstuk want kreeg vriendelijk verzoek om die op de foto's weg te laten. Mij best, maar ze helpen me op koude stukken en lijken ook beetje steun aan m'n arme knieën te geven, dus vergeef me. M'n afritsbroek hing eerste dag al vol kettingsmeer, dus die gebruik ik liever niet voor fietsen nu ik ze met veel moeite terug zuiver heb.

Vanaf top nog klein stukje tot Roncevalles, het gekende klooster en pelgrimopvang.
Aanvankelijk was het de bedoeling om er te overnachten en Roncevalles te beleven, maar omdat alles zo voorspoedig liep ( 9h gestart en rond 11h30 boven) hebben we op de bank voor klooster picknick genomen.
Dan lange, geleidelijke daling waar we, met licht bijtrappen, 'n dik uur verder donderden aan 30 à 40 km/h. Na nog enkele pauzes bij mooie plekjes zijn we nu gestopt in Aoiz, in 'n hostal dat Chel al voor ons had uitgekozen.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Onze klim, een deel met meegenomen Lei uit Rooi, en Fiel. En ons panorama onderweg.

image.jpg

image.jpg

Onze eindsprint en aankomst op de top !

image.jpg

Roncevalles, ons verwacht eindpunt voor vandaag.
Maar toch maar verder gereden om 1/2dag bergaf verder te raken.

image.jpg

Een mooi plaatje vanuit Spanje !

image.jpg

Onze mond valt open als we Fiel bezig horen. Godzijdank dat die z'n Spaans wou oefenen !