28-08-09

Vervolg 3: ditmaal over een slenterend zeilers-groepje

Eerst nog even terug naar dag 2.
Na ons aanmeren, werd er door de havenmeester achter en voor ons plaats gemaakt door de ondiepe boten naar andere plaatsen te verwijzen. Een 85-voet motorboot uit Heusden(NL) was ondertussen binnengekomen en kreeg de krappe plaats achter ons toegewezen.
Zo'n massieve boot zagen we echter liever voor ons om de inkomende golven op te vangen, dus vlug even aan havenmeester voorgesteld en de boot naar achter verlegd. Daardoor kon de "Dancing Queen" mooi voor ons aanleggen met z'n boeg net voor de steiger uitstekend. Best moeilijk met de nog strakke zuidwestenwind. Even helpen met aannemen van landvasten en (tevergeefs) aantrekken ervan liet toch een goede indruk na (zie verder).
Tegen valavond glijdt er een heerlijke zeilboot de haven binnen. Ik kan niet nalaten m'n duim waarderend op te steken naar de kijkende bemanning. Gevolg ... ze draaien mooi rond en vragen om langszij te mogen. Geen bezwaar en we helpen ze zachtjes aanleggen. We spreken onze bewondering uit voor de werkelijk mooie boot en tijdens het geanimeerde gesprek van onze ganse groep met hun drieën blijkt het de eigenaar van de SpiritYacht-werf zelf te zijn met hun nieuw ontworpen 52-voeter, volledig hout en alles handwerk. Onze belangstelling is zo groot dat ie gedetailleerd uitleg geeft en zelfs een mooie brochure van de boot gaat zoeken en fijntjes afgeeft. We vinden het heerlijk en (bewust) de genoemde prijs vergetend kunnen we weer heerlijk dromen. Ze verontschuldigen zich tenslotte omdat ze op de wal nog willen eten en verwittigen alvast dat het vannacht laat zal worden.
Na een verfrissende douche had iedereen best zin om vandaag zelf een lekkere spaghetti te maken, sorry te eten, en de dag in de kuip af te sluiten met een box wijn. Guy meldt zich spontaan als kok en het moet gezegd, de oude saus-voorraad van Salona-weekend vorig jaar (vervaldag gelukkig nog niet gepasseerd) gemengd met verse bolognaise-saus van dit jaar en een grote kookpot spaghetti bevorderden hem in onze ogen tot een sterren-kok.
Nadien in de kuip heerlijk nagenieten bij enkele (3l wijnbox..) glaasjes wijn en gezellig gekeuvel en gelach. Op het motorjacht werd dit ook opgemerkt en plots komt de eigenaar ervan aanzetten met een werkelijk fijn "dank-gebaar": een flinke 1,5l fles rode wijn (gemedailleerd en in goudgaas verpakt, en - dat zou pas in Frankrijk blijken - voortreffelijk op de tong). We zijn blijkbaar een nieuwsgierig groepje want ook nu krijgen we weer gedetailleerde uitleg over het nagelnieuwe, krachtige schip.
Als contouren van de wal-gebouwen verdwijnen en enkel nog horeca-lichten de havenrand aangeven zoeken we weer onze slaapzak op.
6 uur plaatselijke tijd word ik wakker van gestommel langszij. Nieuwsgierig kruip ik naar de kuip. De Spirit-52 langs ons wil vertrekken naar Ipswich, hun thuishaven. Ik help hun losgooien en bedenk iets te laat dat dit varend plaatje toch moet gefilmd worden maar zij hebben m'n duik naar het fototoestel in de gaten en maken nog een mooi rondje vooraleer uit te moteren. Toch wakker maak ik een verkenningsrondje en zie net de ferry met luid-verwittigend-sheepshoorn-getoet uitvaren. Op terugweg maakt de havenmeester nog nuttig praatje omtrent de weersverwachting, maar op de boot is het nog stil. M'n geprul aan de plotter om onze route en track te benoemen en te detailleren maken stilaan iedereen wakker.
Na 'n stevig boterham-ontbijt besluiten we even Ramsgate te verkennen en te winkelen. Na havenrondgang eindigend bij scheepvaartmuseum, duiken we 'n winkelstraat in maar, typisch engels misschien, het begint te regenen en als om 11h 'n pub opent, duiken we binnen. Nadien langs de bakker en terug naar de boot. Met zo'n miezerige regen misschien erwtensoep met rookworst als versterker voor de namiddag. Als de afwas gedaan is klaart het op (weer typisch engels?) en we vertrekken opnieuw voor wandeling langs de witte krijtrotsen. Het wordt nog een mooie namiddag en lopen helemaal tot op het eind van de veilige wandelweg. De terugweg doen we langs boven en in mooi parkje met zicht op zee zoeken we de horizon af en menen duidelijk Frankrijk te ontwaren.
Mark wil nog typisch Engelse chocolade-snoepjes vinden om iemand thuis te verrassen. De rest zoekt 'n verfrissing. In 'n aangrenzende zaal kunnen we ook nog eten dus waarom verder gezocht. Na 'n verzorgde fish en chips op groentenbed nog 'n afronder en dan weer voldaan terug. In de kuip bereiden we trip van morgen voor, weer een oversteek. Ditmaal naar Frankrijk, naar Boulogne-sur-Mer, stuk onder en verder dan Calais maar met onze diepgang beter geschikt (dachten we ...).
Zo, de rest is weer voor ...

Oh ja, die nacht zouden we weinig slapen. Rond middernacht komt sterke deining de ganse voorhaven verstoren. De boot gaat flink tekeer. De langs ons aangemeerde "Soulmate" (vroegere Check-mate en op weg naar de Cowes-week) hebben ze erg strak aangekoppeld en elke golf geeft harde luid-krakende rukken. Ik kruip weer in de kuip en maak alles wat losser, ook onze landvasten. Mocht blijkbaar nog meer want 's morgens zie ik andere boten op ruim een meter van de steiger hangen. Hun dansen was minder rukkerig, denk ik.


Zijn jullie d'r nog?? Kijk dan mee naar de beeldverslag van 27/7 - Dag 3 !!
Tweede begeleidingsmuziek "Wonderful Land" is misschien overdreven maar het was leuk !
Commentaren

zeiltocht dag 3 Hoi Gammon,

Na een weekend zwoegen aan de kanoclub kijk ik even de blog na en zie dat ook je derde dag er bij staat.
Natuurlijk kan ik niet wachten met kijken..
Prachtig, ik kom weer helemaal in de stemming.....
Echt, je regiseerwerk, de gekozen muziek, en beelden die je nu en tijdens de ganse tocht genomen hebt doen je gewoon de hele 8-daagse zeiltrip herbeleven.
Bedankt, het is op deze manier werkelijk twee zeil-ervaringsweken voor de prijs van één.

Gepost door: de schipper (met Flip in z'n kooi !!) | 30-08-09

De commentaren zijn gesloten.