28-05-09

Eerste 2009-mijltjes op Zuidplas !!

Zaterdag 23/05/09, Zuidplas bij M&R-Roermond:

Eindelijk, bijna 2 maand na aanvang zeil-seizoen, wordt er toch nog eens gezeild met de 'Gammon-Lite'.
De schipper van Verprojects is samen met Carine een dikke week op fiets-training,
een mooie gelegenheid om zeilmaat Guy te overtuigen om nog eens naar de maasplassen af te zakken
en mee te doen met de tweede kajuitzeiljacht-wedstrijd van dit jaar.
Stephan heeft laptop met vodaphone mee, dus willen we hem waterachtig maken met klein verslagje. Spijtig genoeg heeft media-man Guy het ditmaal te druk om z'n gsm/fototoestel boven te halen. Dan maar uitvoerige uitleg !

Alhoewel de start eerst om 14h is, besluiten we toch de gewone zaterdag-uren aan te houden.
Om 9h45 gooien we de boot los. Op spierkracht naar de kop van de steiger. Daar kunnen we de zeilen aanslaan. Grootzeil inschuiven, fok uitrollen, schoten juist leggen en hijsen maar.
Guy, in de mening dat hier geen handschoenen nodig zijn, beklaagt het zich meteen. De dunne lijnen snijden mee als er kracht moet gezet worden om het grootzeil boven in het mastslot te trekken.
Een krachtige duw, schoten aan en we glijden de haven uit. Eerst Guy een halfuurtje laten wennen aan de spaghetti van lijnen, vallen en schoten. Zelf dit en dat nog bijstellen. En alhoewel windkracht 2 voorspeld, waait er toch kleine 3.
Dan terug naar maas-verbinding om in rak naar grote brug de spi te trekken.
Een onontwaar kluwen .. terug de kuip in .. schoten losgemaakt, achterlijk en voorlijk aflopen, alles mooi terug de zak in en opnieuw. Nu lukt het beter en we schuiven mooi achter de spi aan. Gijp geprobeerd en dan snelle drop want we zitten al aan overzijde.
Dit alles een tweetal keren herhaald en dan is het boterham-tijd. Terug naar de kop van onze steiger, snel iets genuttigd en dan naar de club-kantine voor inschrijving en banenkaart..
Met nr 7 verschijnen we dan aan de start. 5-minuten-signaal wordt goed aangetikt, maar toch lukt start niet goed en we schuiven achter de grote boten aan. Iets eerder overstag, redelijk vrij maar dan te vroeg weer slag over bakboord met wel mooi voorrang maar we moeten uiteindelijk nog een slag maken.
We ronden de boei als 7de, denk ik. Plat voor het laken en gevangen tussen andere H-boot en Q-29 trekken we toch de spi.
Op het randje van een gijp en de spi helemaal langs de boot schuiven we langszaam vooruit. Maar na gijp en poging om na ronding punt Oolderhuuske de spi nog een tijdje te laten staan hebben RedLine en HocusPocus ons weer ingehaald.
Boei 2A ronden we toch als 4de. Het rak naar 5 brengt ons iets dichterbij maar pas op weg naar G1 kunnen we opschuiven naar derde plaats. De 'nXpected'(dehler31) maakt nog een slag terwijl wij erop rekenen dat wind voor Oolderhuuske afbuigt en ons toelaat G1 in één slag te halen. Goed gerekend en kuunnen ronden juist voor hun, iets te ruim en ze zitten weer tussen ons. Vlak achter hun aanvarend en iets hoger sturend terug naar 7 en daar net voor hun. Op het dan komend spi-rak lossen we hun en kunnen zelfs de nr2, de 'Sprinta-sport-met-ook-spi' losgooien. Nu lukken de gijpen goed en alhoewel weer te lange poging om na pt Oolderhuuske toch spi te gebruiken, zeilen we als 2de boot verder. De grote Hanse is niet in te halen en komt ons al tegen. We blijven mooi voor maar na laatste ronding van 5, waar we moeten uitwijken voor catamaran en motorboot (dan heb je al voorrang) ronden we slecht. In achtergrond komt andere dehler 'RedLine' opzetten maar met mooie voorsprong komen we aan G1.
Om op de Maas te komen moeten we in afzwakkende wind toch nog drie slagen maken. Over de schouder terugkijkend zien we 'RedLine' dit echter klaarspelen in 1 slag ??. Op de Maas wordt het ook flink opkruisen en langszaam komt Jan met RedLine toch dichterbij.
Net voor de laatste Maasbocht weer hetzelfde, wij in slag naar bakboord-oever en RedLine zeilt ons aan de andere oever mooi voorbij in een koers die wij niet kunnen halen (stroming?, te slap voorstag en te weinig hoogte??). Het laatste stuk met weer knik in schoot komen we terug maar de finish is 50 m te dichtbij. Derde dus.
Over uitslag met nagerekende SW zwijgen we beter, maar net als RedLine hebben we het plezier de eerstvolgende boten toch al een flink stuk teruggezeild te kunnen groeten !!!
Na de uitslag nog lekkere visschotel bij Hans. Al bij al catalogeerde Guy het toch als "betere zeildag" !!

GLtrack20090523 (Medium)

21-05-09

WK-H-boot vermelding op clubracer !!


Wat lezen we vandaag op "Clubracer" :
      
Wereldkampioenschap H-BOOT 2009


We hopen werkelijk op deze site meer artikels over dit mooie bootje en de vele wedstrijden van deze klasse te zien verschijnen.

Ze vergeten wel te vermelden dat ook in Team Peulen (WK2007) een belg meedoet !!!
En wel :      
zeilmakker Patrick !!Maar natuurlijk ook alle succes gewenst aan het team 'BEL 91- Ben van Cauwenbergh' !


Voor diegenen die H-boot beter willen leren kennen:
klik even HIER

      Geen wedstrijdzeiler en toch H-boot ??Aansluitend op dit WK H-boot evenement wordt er ook een toerzeil-weekend met H-boot georganiseerd.


Een mooi initiatief voor mensen die H-boot kwaliteiten ook kunnen waarderen zonder het competitie-element.


We ontvingen hierover de bijgevoegde uitnodiging.


Interesse ?? aarzel dan niet,
en neem kontakt met organisator: Jaap Vonk (NED 62)

12:15 Gepost in H-boot | Permalink | Commentaren (1) | Tags: clubracer |  Print

19-05-09

"Voor mij 'n friet met braadworst , aub !"

Schuur- en verfspecialist, bbq-kok en stoffeerder

Dat kreeg Stefaan zaterdag te horen van een drietal werf-bezoekers.
Moet je nagaan hoe de heerlijke barbeque-geuren zich over de werf verspreid hadden.
En aan de verwonderde, maar instemmende blikken van verschillende nieuwsgierigen te merken, zorgde hij mee voor een primeur !

Hij had zich dan ook professioneel geïnstalleerd: tot mobilhome verbouwde kamionet, uitgerust met uitklapbaar zonne/regenscherm, tafel, heerlijk zittende vouw-zetels en ...
grote zak houtskool, barbecue en smakelijk voorbereide groente-schotels, een reeks sauzen, stokbroden en lekker geroosterd vlees,
en daar bovenop nog keuze uit fris, bier of rode wijn. .. Het water komt me weer in de mond terwijl ik het neerschrijf.
Nu, ik was zeker niet de enige die de geste van Stefaan kon waarderen, iedereen was zeer voldaan en vooraleer naar huis te vertrekken, hebben we 'op 't terras' naast de bbq nog heerlijk nagekaart bij de restjes.

Het was dus weer een plezante vaartocht,
alléé het voelde net zo ontspannend en geest-verruimend aan als de fijnste tocht, en dat wil toch wat zeggen ...
WANT we waren uiteindelijk daar om te werken.
De 'VP' was vrijdagavond op het droge gezet voor behandeling van onderwater-schip.
Ondanks onze goede zorgen op vroege-voorjaars-behandeling 2008 had ie een flinke baard aan de boeg gekregen, en ook verder naar achter meenden we wuivende sliertjes te ontdekken als we aanlegden.
Toen we iets over negen arriveerden was Stefaan al volop aan het schuren. Goed voorzien van professioneel schuurmateriaal heeft ie die klus -voor zover ik weet- helemaal in z'n eentje geklaard.
Frank en Rudi hebben dan als volleerde gifmengers het zwarte goedje klaargemaakt en deden de geschuurde romp weer zwart glimmen met anti-fouling.
Guy klom mee naar boven voor het demonteren en smeren van de lieren, Marc zou - geholpen door ploegbaas Thies - de gele aanslag op de romp onder handen nemen. Zelf zou ik van hun steiger gebruik maken om de gezuiverde romp in de was te zetten en te doen glanzen, voor zover ik hun kon volgen want geduld hebben die mannen niet.
Zo'n ploeg had natuurlijk ook een opzichter nodig en die taak heeft de schipper - zonder aandringen - perfekt uitgevoerd, gecombineerd met funktie van waterdrager, materiaal-aanbrenger, stellling-verplaatser, loopjongen.
Om 11h begon het echter te druppelen. Volgens mij gelukkig net op tijd, want de ploeg romp-poetsers gingen het geel met onverdund zoutzuur te lijf ( ik ril nog bij de gedachte ), maar door de perfekte getimde regen werd dat in de juiste verhouding verdund. En zie, juist rond aan de andere boeg houdt het miezeren op en ... is het eten klaar !
Zoals hierboven reeds uitgelegd .. het was moeilijk om daarna weer terug aan de slag te gaan en gelukkig was de waterlijn reeds in anti-fouling gezet want met die wijn !!!
De 2de laag wordt nu samen met Stefaan gezet terwijl ik de boeg nog opblink. Mark en Thies trekken ook naar boven voor behandeling dek en interieur. Guy loopt alle stoppers, klemmen, geleide-rollen etc af en als ik met m'n wax en vodden bovenkom zit de schipper ook al volop te wrijven en te blinken.Ondertussen alsmaar fier verkondigend dat Verporjects 'als nieuw' is.
En het is ook zo want zowel onder op de weg als bovenop de wandeldijk blijven de mensen staan kijken naar de boot. Kan natuurlijk ook zijn dat ze nieuwsgierig worden door het gekringel van onze ploeg en de luide uitleg en lachsalvo's die de ganse dag tijdens de werkzaamheden over de werf schallen.
Ik heb het nu 2x meegemaakt en mag - namens iedereen (ja toch ??) - zeggen: we kijken al uit naar de volgende beurt !!!
En Stefaan ... zorg dat je er dan bij bent, hé !

17-05-09

Zeilen kan niet elke zaterdag hoofdthema zijn.


Dia-reeks tijdens feest
Fullscreen

Vorig weekend nog geen verslag of item gebracht.
Even inhalen dus;
laten kijken waarom, waar, wat:

Je probeert elke zaterdag vrij te houden,
enerzijds om tochten op zee of Oosterschelde mee te maken,
anderzijds voor zeilgebeuren op de Maasplassen.
Daar was deze zaterdag (9 mei) bij Maas en Roer een van de aktiviteiten van het honderdjarig bestaan gepland:
"Als vooruitblik op het 100 jarig jubileum van Maas en Roer in het jaar 2009 willen wij met u voor de eerste keer het seizoen openen met het ”Ansegeln” op zaterdag 9 mei 2009."
Met gezamelijke puzzeltocht naar Oolerplas, gezellig deel met Reibekuchen en na 22h lampion-tocht.
Onderaan mooie reeks foto's, te vinden op site M&R.

Maar ... je hebt natuurlijk ook al eens andere verplichtingen en als je pa 80 wordt,
dan wil je dit graag met hem vieren:Foto-reeks over zeer geslaagde "Anseglen"

04-05-09

Aanvulling zoektocht windmolens