16-06-13

Kom 'menneke', zet och op de boeg dan pak ich och dè stukske meij !

Dag 14: Le Puy - Monistrol-d'Allier - Saugues.
===> 44km / 3h52 / 11,1kmh / 950hm


Een zinneke waarmee Jos me bijna 45j geleden op het kanaal meeloodste als broekventje bij de kanoclub.
Vandaag spelen deze woorden me de ganse dag door het hoofd.
Het is zoals toen.  Natuurlijk geen boeg, maar aanpassing tempo, voldoende stoppen en voor muilezel spelen ... het gebeurt me allemaal.

Nochtans waren we de dag voorbeeldig begonnen.  Gewekt om 6h om zeker de pelgrimsmis van 7h niet te missen. Gisteren werd ons in het 'accueil des pelerins' verteld dat er hier elke dag wel 100 pelgrims vertrokken, wat we moeilijk konden vatten gezien we d'r ocharme 2 'echte' hadden opgemerkt.
Goed op tijd wij dus aan de toegangstrap vd kathedraal !  Maar daar zagen we d'r slechts een tiental toekomen. Binnen (via zij-ingang, want de hoofdinkom-treden doen je hier vlak voor het altaar de kerk betreden) worden we onthaald door 'n vriendelijk jong nonnetje.  We krijgen een tekstblad en nemen plaats op de 10de rij.  Maar dan zien we vol verbazing de lege rijen voor ons vollopen, en zelfs nog meer dan 10 rijen achter ons.  Velen bepakt en gezakt om de tocht aan te vangen, met mutsen, drinkbussen, wandelstokken etc.  En terwijl mis bezig is blijven ze toekomen.
Een mis waarin de meesten meezingen en samen de teksten opzeggen, met veel verwijzingen naar St.jacques en Maagd Maria als beschermers vd pelgrims.  Na de mis nog een moedgevende toespraak vd pastor met daarbij vernoeming en handopsteking vd verschillende nationaliteiten.  Belgen ditmaal slechts 2, wij dus.  Maar Duitsers, Zwitsers, Italianen ... zelfs Canadezen, Amerikanen en 'n Zuid-Afrikaan.
Allen ontvingen we 'n klein scapulier als bescherming voor onderweg, de pelgrimszegen en kon je 'n wensgebed van andere pelgrim meenemen om onderweg weer te ruilen met pelgrims die je ontmoet.

Dan de route ... wat moet ik daar over zeggen ??
Ik zal het zo uitdrukken:
In de kathedraal van le Puy heb ik aangedrongen om Jos bij te zetten in de lijst van heiligen. (Spijtig genoeg omwille van z'n vroegere levenswandel niet aanvaard).
Het was vandaag de lastigste dag toe nu toe, eentonig om te zeggen maar dit keer was het 2x flink naar boven.  Eerst van 640 naar 1181 en nadien van 720 naar 1141.  Erge is dan dat je bij het naar beneden suizen weet dat alles nutteloos geweest is.
Maar weer dikwijls gestopt .... om de omgeving op te nemen.  Man, man, man, wat is het hier mooi.  Op zo'n top eindeloos ver de andere hoogtes kunnen waarnemen,  de geluiden,  de cirkelende roofvogels ..  Toch werkelijk 'la douche france'.

Vandaag ook veel meer pelgrims ontmoet of gezien.  Randonneurs (pelgrims te voet) zien we in de verte door de velden en langs bosranden stappen.  Een Duitse fraulein op de fiets, flink bepakt en vertrokken vanuit Mannheim.  En een Duitse in elektrische rolstoel die zelfs probeerde de wandelwegen te volgen.  We troffen haar op 'n steile afdaling waar haar rolstoel weer volledig opgeladen raakte.  Tijdens de steile klim was ze wel genoodzaakt ergens elektriciteit te vinden.

Je merkt dat we beetje bij beetje opgenomen raken in pelgrims-sfeer.

 

image.jpg

Vandaag ruim uur vroeger op ... Echte pelgrims, niet ?

image.jpg

Om stil van te worden ...

image.jpg

Einde zegen en ... op pad!

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Panorama's van de dag.

Commentaren

De foto's doen me denken aan de bergachtige autoritjes die we vroeger op vakantie deden en dat er menig foto werd gemaakt van mij op zo'n houten vangrail (weliswaar zo ziek als een hond). Ik kan me dus wel iets inbeelden bij die bergen die jullie op en af moeten! En de malaise die er bij aan te pas komt!
Wel prachtige foto's!
Ondertussen trouwens in 1/3! Van de tijd toch, ook van de afstand? :-)
Jullie beginnen precies ook echt 'gelovigen' te worden, maar des te beter, het kan jullie maar helpen om de berg op te komen he. En hoe je het ook draait of keert, het is een bedevaart, dus laat het maar toe om jezelf en die heiligen tegen te komen ! Daar draait het blijkbaar toch om, he! :-)
Allé, nog veel goeie moed en als die heiligen niet helpen, dan voorzie je maar van een extra tube flexium gel!

groetjes!
Ilse

Gepost door: Ilse | 17-06-13

Hey mannen,

Ik geniet bij het zien van jullie regelmatige post foto's sta te wachten op de volgende lading tekst en beeldmateriaal.
Het zwarte woud is mooi, maar wat jullie onder de wielen doorschuiven en PUUR en prachtig. Dat het pijn doet neem je er maar bij Swa!
Elke dag voor niets de berg op en af. Wanneer komt er een voorlopig einde aan?
De grijns op Jos z'n afgetrainde gezicht zegt veel. Hoe staat het met jou gewicht?
Zouden bar-end's ( haaks stukje op einde van je stuur niet helpen bij het bergop fietsen? Jos eigenlijk zo iets met z'n stuur. Het helpt omdat je dan ook met je rug kan trekken...
( advies van iemand die aan de kant staat, beste stuurlui staan aan wal.... )
groeten,

Gepost door: stephan | 17-06-13

Hoi nonkels,

ik volg deze blog op de voet.. Het ziet er erg avontuurlijk en leuk uit!
Zo te zien zijn jullie al een paar kilo lichter en al wat bruiner..
Geniet van jullie avontuur! Ook de groetjes van mama en Pieter.

PS. Nonkel Swa: Zonder baard lijk je tien jaar jonger!
PS. Nonkel Jos: Als ge terug komt heb ik hopelijk mijn rijbewijs!

Gepost door: Hanne Geers | 21-06-13

Beste dorpsgenoten,

Wij volgen jullie iedere dag met veel belangstelling.Want ook wij zijn aan het trainen om naar Compostela te gaan.
Vorige jaar zijn we naar Lourdes gefiets met ons twee,ook gepakt en gezakt,niets afgesproken dus iedere dag een slaapplaats zoeken.
Bij aankomst in Lourdes stond er 1407km op de teller en hadden we 91 uren op de fiets gezeten in 16dagen.
Het was een fantatishe ervaring met vele mooie herrinneringen.
Op 30 juni vertrekken we met de trein naar St Jean Pied de Port waar onze tocht begint. Dit keer niet met ons twee maar met een groep(23 fietsers).Met Govaka mee,dus zonder bagage en alles geregeld.Benieuwd hoe dat zal meevallen.In vergelijking met jullie is dit natuurlijk een luxe bedevaart.Misshien komen we elkaar wel ergens tegen onderweg,dat zou leuk zijn.

Geniet met volle teugen van deze tocht en wie weet tot binnenkort misschien?

Groetjes,

Jef en Josee Meekers

Gepost door: Jef Meekers | 22-06-13

De commentaren zijn gesloten.